2.1 Informacje ogólne. Kiełkowanie. Pierwsze etapy wzrostu. Łodyga fasoli jest słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniała, osiąga wysokość 25 - 60 cm u odmian karłowych, 60 - 120 cm u odmian biczykowych o łodydze płożącej, 2 - 3 m u odmian tycznych, które owijają się wokół podpór. Pierwsze dwa liście są całobrzegie, następne trójlistkowe, barwy jasno- lub ciemnozielonej, w zależności od odmiany. Jest to roślina o kwiatach motylkowych barwy białej, lila, fioletowej lub czerwonej .Korzeń palowy fasoli, sięga na głębokość 100-110 cm, jest silnie rozgałęziony w wierzchniej warstwie gleby. Ma małą zdolność regeneracji, dlatego źle znosi przesadzanie. W symbiozie z fasolą współżyją bakterie Rhizobium phaseoli, tworzące na korzeniach brodawki korzeniowe, bakterie te wiążą azot atmosferyczny, z którego korzystają również rośliny. W przypadku naszych dwudziestodniowych badań nie udało nam się jednak osiągnąć tak dużej wysokości łodygi, długiego korzenia, ani dużej liczby liści. Nasiona fasoli różnią się w zależności od gatunku, więc przedstawimy jedynie nasiona fasoli, wykorzystanej do badań. Nasiona fasoli „Piękny Jaś” należą do największych w obrębie gatunku fasola wielokwiatowa; są gładkie, dobrze wypełnione, bocznie spłaszczone o kształcie nerkowatym. Mają one błyszczącą okrywę nasienną o jednolitym białym zabarwieniu.

Nasiona fasoli „Piękny Jaś”



Do gatunku fasola wielokwiatowa, oprócz fasoli „Piękny Jaś” należy fasola pnąca, fasola turecka i Szablak. Gatunek ten pochodzi z Ameryki Południowej. Odmiana tego gatunku fasoli, użyta przez nas do badań jest odmianą tyczną, dość późną. Uprawiana jest na tzw. suche ziarno.


Poniższy rysunek przedstawia stadia kiełkowania fasoli.